Equine Forest Garden

In Februari 2022 verhuisde ik samen met Fynn & Volt  naar een prachtige plek onderin Friesland. De paarden kregen hun eigen paradijs in het bos achter ons huis. In het afgelopen jaar hebben we keihard gewerkt om er een voedselbos voor de paarden van te maken.

Van nature 'browsen of foerageren' paarden naar hun eten. Naast grassoorten eten paarden, wanneer ze daar de kans toe krijgen, tussen de 50 & 80 verschillende planten soorten per dag! Dit doen ze ook nog eens op verschillende hoogtes en in verschillende houdingen. 

Tijdens de evolutie van de Eohippus tot de Equus (het paard zoals we deze vandaag de dag kennen) zijn deze basisbehoeftes in stand gebleven. Van KWPN tot Tinker tot Konik, elk ras stamt af van dezelfde voorouders en heeft dus dezelfde basisbehoeftes.

Dit is voor mij de grootste motivator om de leefomgeving van mijn paarden zo in te richten zodat deze zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke behoeftes komt. 
Dit houdt voor mij in: 
- dat er kleine hoeveelheden gevoerd worden op verschillende plekken om beweging te bevorderen
- dat er verschillende ondergronden aanwezig zijn die het hoefmechanisme, natuurlijke slijtage van de hoeven & proprioceptie stimuleren. 
- dat er voldoende variatie is in ruwvoer en in beplanting (mogelijkheid tot zoopharmacognosy)
- dat er gevoerd wordt op verschillende hoogtes en posities om het browsen te stimuleren
- dat paarden samen leven met soortgenoten in een veilige omgeving waarin ze vrij kunnen bewegen