Equine assessment

 Heb je het gevoel dat er ‘iets’ aan de hand is met je paard, maar kun je niet precies inschatten wat? Wil je af van dit gevoel van onrust en weten waar je je paard echt mee kunt ondersteunen? Dan geeft een equine assessment de inzichten en handvaten die je nodig hebt.

Je wilt een happy en gezond paard. Je wilt weten wat jouw paard nog aan kan, en hoe je binnen die grenzen hem zoveel mogelijk kan ondersteunen en natuurlijk ook hoe je samen zoveel mogelijk kunt genieten. Hierbij wil je aandacht besteden aan zijn lichamelijke gezondheid, maar zeker ook aan zijn emoties. Eigenlijk wil je het gewoon samen zo lang mogelijk fijn hebben. 

Je houdt ontzettend veel van je paard, en wilt het beste voor hem. Je wilt eerlijk kijken naar de beperkingen, want je wilt je paard zo goed mogelijk ondersteunen, maar je wilt ook graag onderzoeken wat er nog wél mogelijk is. Met een equine assessment gaan we hiermee aan de slag. 

Na afloop van een assessment

 • Heb je een eerlijk beeld van de belastbaarheid van jouw paard: wat kan hij nog aan en wat is te zwaar?
 • Kun je  zelf aan het lichaam van je paard zien wat er nodig is om blessures te voorkomen
 •  Kun je goed inschatten wanneer je hulp moet inschakelen en wanneer je dingen zelf kunt oppakken
 • Heb je het vertrouwen om zelf dingen te gaan uitproberen, omdat je weet hoe je kunt inschatten of het werkt
 • Heb je een lijst met oefeningen en adviezen om je paard zelf verder te ondersteunen.

Bij welke hulpvragen kan ik je helpen

 •  Ik heb het gevoel dat er iets niet klopt, maar ik weet niet precies wat. Mijn dierenarts zegt dat er niks aan de hand is, maar ik voel dat er wel iets is. Ik zoek een betrouwbare professional die dit voor me in kaart kan brengen, en me daarna kan begeleiden om hier zo goed mogelijk me om te gaan.
 •  Ik loop tegen bepaald gedrag aan. Mensen om me heen zeggen dat hij gewoon dwars is, maar ik vermoed fysieke problemen. Ik wil hem niet dwingen oefeningen te doen die hem pijn doen of de problemen verergeren. Wil jij meekijken?
 •  Ik heb een diagnose gekregen (bv. kissing spines, spat, OCD, astma, ECVM) en wil graag weten hoe ik het vanaf nu het beste kan aanpakken. Ik wil mijn paard zo sterk mogelijk krijgen en zo lang mogelijk gezond houden. Hoe pak ik dit aan?
 •  Je wilt een algemene checkup van je paard. Er zijn niet echt problemen, en je wilt voorkomen dat die ontstaan. Hierom wil je graag weten of jouw training past bij je paard, en of je goed bezig bent.
 •  Aankoopassessment: is het verstandig dit paard aan te schaffen? Past dit paard bij de doelen en dromen die ik heb?
 •  Ik weet niet of het leven van mijn paard nog paardwaardig is. Ik maak me zorgen over bepaalde dingen die ik zie, en wil graag dat iemand met me meekijkt.

Wat is een assessment

Created with Sketch.

 Een assessment is een algehele analyse van de fysieke en mentale gesteldheid van je paard. Ik check de spieren, bony landmarks, neurologie en mobilitieit van je paard. Daaruit komt een totaalbeeld van de fysieke en mentale belastbaarheid van je paard. Dit laat zien welke gebieden van jouw paard aandacht nodig hebben, en geeft een basis om op een later moment te evalueren of er vooruitgang is (en/of je trainingen en behandelingen dus werken). 

Hoe verloopt een assessment

Created with Sketch.

We beginnen altijd met een gesprek. Waar loop je tegenaan, wat is de geschiedenis van je paard, wat is zijn karakter en waar zitten lichamelijke uitdagingen? Daarna gaan we naar je paard toe, en begin ik met mijn analyse. De eerste stap is palperen (afvoelen van het lichaam van je paard), en hieruit haal ik al veel informatie over de sterke en zwakke punten van je paard. Vervolgens stap jij met je paard aan de hand, en analyseer ik zijn beweging. Lukt dit niet? Dan observeer ik hem in vrijheid in zijn eigen huisvesting. Er hoeft dus niet gedraafd of gegaloppeerd te worden aan de longe. Afhankelijk van wat ik voel en zie, voer ik nog neurologische of mobiliteitschecks uit.
 
 Op basis van wat ik zie en voel tijdens het onderzoek, stel ik een advies samen. De belangrijkste vraag die ik daarin beantwoord, is wat jouw paard fysiek en mentaal nog aan kan. In hoeverre is hij belastbaar en trainbaar? Daarnaast geef ik je advies over hoe je hier concreet mee aan de slag kunt in de praktijk. Hierbij adviseer ik je vanuit een holistisch perspectief: ik neem zowel huisvesting en training als behandelingsmogelijkheden en voeding mee. Indien gewenst maken we een vervolgafspraak voor een behandeling of verdere begeleiding.

Na afloop van het assessment

Created with Sketch.

Je krijgt handvatten om zelf in de gaten te houden of het beter of slechter gaat met jouw paard. Na het assessment kun je zelf heel goed inschatten of je paard stabiel blijft (of misschien zelfs vooruit gaat!) of dat er extra hulp nodig is. Je kan hier zelf mee aan de slag, maar uiteraard kan ik je ook begeleiden.
 
 De begeleiding die ik bied bestaat uit een aantal pijlers:

 •  ondersteunende fysieke behandelingen, bijvoorbeeld kinesiologie taping, roodlichttherapie, TTouch bodywraps, of fasciarelease 
 •  vergroting van de mentale weerbaarheid, door simpele oefeningen, zacht bodywork en hersenwerk
 •  advies over het management van je paard (bv passive physio, voerbeleid, kuddesamenstelling)
 •  een trainingsplan op maat, waarmee jij zelf aan de slag kunt, en ondersteuning bij de uitvoering van deze oefeningen

 
 Aan het eind van de assessment bespreken we samen of jij verdere ondersteuning wilt.


Praktisch

Voor assessments kom ik door heel Nederland, België en eventueel Duitsland. Buiten Noord-Nederland werk ik met vaste routes. 

 De afspraak op locatie duurt ongeveer twee uur. Hierna volgt een Zoomsessie waarin we samen het gemaakte beeldmateriaal doornemen. Daarnaast ontvang jij een volledig advies over de verdere aanpak voor jouw paard.

Een assessment kost 125 euro (ex reiskosten).

Over mij

Ik ben Elza, en ik begeleid jou en je paard om zo gezond en gelukkig mogelijk samen te leven. Door mijn opleiding bij Equine Studies heb ik leren zien hoeveel schades de meeste paarden helaas hebben – maar ook hoeveel mogelijkheden er zijn om ze te ondersteunen daar zo goed mogelijk mee te leven. Tijdens mijn assessments breng ik in kaart wat de aandachtspunten van jouw paard zijn. Daarna maak ik samen met jou een plan om deze zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik ben breed opgeleid en kan veel verschillende technieken en werkvormen inzetten om dit te bereiken.
 
Tijdens ons contact vind ik het belangrijk dat jij je veilig voelt. Ik kom je niet vertellen hoe kapot je paard is of wat je allemaal verkeerd doet, maar stel echt samen met jou een eerlijk beeld op van wat jouw paard kan. Ik kijk vanuit compassie naar jou, je paard, naar jullie wensen en mogelijkheden. Vaak is er nog veel meer mogelijk dan je denkt! Ik help je heel graag om dit te onderzoeken, maar daarbij wel echt binnen de grenzen van je paard te blijven.

Resecties 

Ik heb sinds aantal maanden begeleiding van Elza. Naast het feit dat ze theoretische kennis op een hele fijne manier deelt, kijkt ze ook naar wat het paard op dat moment nodig heeft. 

Ik heb twee paarden met karakters die haaks op elkaar staan. Elza voelt feilloos aan waar beiden  behoefte aan hebben in de training. 

Ze heeft ons in deze korte periode al zoveel belangrijke handvaten gegeven! Wij zijn super blij met jou! 

Liefs Madelon, Younah en Mick 

 Elza is een zachte kundige bedreven meid die paarden ziet en voelt. Ze heeft oog voor de behoeften van het paard en die staan bij haar voorop. Voor grote kennis van het lichaam, correcte en afwijkende kenmerken en emotionele kenmerken en reacties van het paard kan je bij haar terecht.

Passieve Fysio is daarnaast een belangrijke manier voor haar om een paard zo goed mogelijk te houden. Elza haar kennis hierover is groot. 

Loes Kuiper

Nog even in het kort

 Voor 125 euro (ex reiskosten) kom ik bij jou op locatie een assessment van je paard uitvoeren. Deze afspraak duurt ca twee uur, en bestaat uit een gesprek, palpatie, bewegingsanalyse en (indien nodig) neurologische en mobiliteitschecks. De bevindingen hiervan bespreken we daarna rustig tijdens een Zoomsessie, en hierin ontvang je ook advies voor de verdere aanpak. Ik voer assessments uit door heel Nederland, en op aanvraag ook in België of Duitsland. Mail naar [email protected] om een afspraak te maken.