Hersenwerk voor ieder paard

Hersenwerk draait om samen werken en samen communiceren met je paard. 
In de natuur zoeken paarden naar eten met hun zintuigen. Hersenwerk biedt de mogelijkheid voor gedomesticeerde paarden om bewuster bezig te zijn met deze zintuigen (reuk & gevoel).
Hersenwerk is geschikt voor elk paard en een fantastische manier om je paard beter te leren kennen.
- Hoe zoekt je paard naar het voer?
- Raakt je paard snel gefrustreerd als hij het voer niet kan vinden?
- Hoe is de concentratie van je paard?
- Wat voor materiaal heeft de voorkeur van jou paard (hard, zacht, glad of met textuur)? 
 
Het verschil tussen hersenwerk en verrijking:
In tegenstelling tot verrijking in de leefomgeving van je paard, is hersenwerk echt iets wat je samen doet met je paard. Je gaat samen met je paard op onderzoek uit, als je paard het moeilijk vindt kan je hem ondersteunen & begeleiden. Zo zijn jullie echt samen bezig met de uitdaging: het voertje zoeken.

In mijn ervaring helpt hersenwerk een paard om zelfverzekerder te worden. Paarden leren omgaan met nieuwe objecten op een positieve en onderzoekende manier. 

Belangrijk is om je aan het volgende stappenplan te houden wanneer je hersenwerk introduceert aan je paard: 
1. Introduceer de objecten altijd eerst zonder voer. Zo kan je paard rustig op zijn tempo kennis maken zonder dat hij over zijn grenzen gaat.
2. Strooi wat voer in de omgeving waar je gaat hersenwerken. Dit kan zijn in een bak waar je later objecten aan toevoegt, op een mat die je oprolt of op de grond waar je later verschillende objecten neerlegt.
3. Begin met het toevoegen van één enkel object en bouw dit langzaam verder uit. Het belangrijkste is dat je paard zich veilig voelt om ontspannen te kunnen hersenwerken!
4. Sluit de sessie pas af als je paard zelf klaar is met het hersenwerkje. Mocht je paard nog met zijn neus tussen de objecten zoeken of niet wegwillen, geef hem dan wat extra tijd.
5. Heb vooral heel veel plezier samen met je paard  ;)

Hieronder staan wat foto's met hersenwerk inspiratie, voor meer inspiratie raad ik je zeker aan om een kijkje te nemen op de site www.hersenwerkvoorpaarden.nl of lid te worden van de facebook groep hersenwerk voor paarden.