Gedrag is nooit niet willen, maar wel niet kunnen.

 Toen ik Volt 3 jaar geleden mee naar zijn nieuwe huis nam, stond ons een flinke reis voor de boeg.

De trailer rit was ruim 2,5 uur, wat zowel mentaal als fysiek zwaar voor hem was. 

Trailer op was geen enkel probleem, de reis zelf verliep ook vlotjes echter was de trailer af een ander verhaal.


Wat we ook probeerde (voerbeloning, lichte druk, ik buiten of in de trailer) het maakte geen enkel verschil, Volt wilde absoluut de trailer niet uit. In totaal heeft het ANDERHALF uur geduurd voordat hij achteruit de trailer af liep.

Voor maanden dacht ik dat hij vanwege angst de trailer niet af durfde te lopen.

Het was pas toen ik me ging verdiepen in anatomie en biomechanica dat ik me besefte dat dit helemaal niet de oorzaak was!


Twee├źneenhalf uur op de trailer staan is fysiek een grote belasting voor het lichaam van een paard doordat het paard continu zijn balans moet houden tijdens het rijden.

Met de beperkingen van Volt zijn lichaam was dit dus extra intensief. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek en ik realiseerde me dat hij na zo'n lange trailer rit fysiek niet in staat was om achteruit de trailer af te lopen.

Het was geen onwil of angst, maar onkunde vanuit zijn lichaam. Wat ben ik dankbaar dat ik hierachter ben gekomen. Ik ben dus niet gaan trainen om dit gedrag te verbeteren, maar ik ben een trailer met vooruit klep gaan gebruiken als ik Volt moest verplaatsen.


Na een trailer rit merk ik nog dat zijn lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen van deze belasting. Al is hij wel in staat om zonder twijfel de trailer uit te lopen.


In mijn ogen worden de meeste gedragsuitdagingen veroorzaakt door fysieke problemen en/of ongemak. Waardoor ik het heel belangrijk vind om kritisch te kijken naar wat de oorzaak is van het gedrag wat een paard vertoont voordat men verder gaat trainen met het paard.

Dat is in elk geval wat Volt me wou vertellen en ik ben zo blij dat ik de kennis had om naar hem te luisteren.